Characterization of Fish Farming in Cages in the Anã Community – Tapajós- Arapiuns Extractive Reserve, Santarém, Pará

Authors

  • Liliane de Araújo Castro Universidade Federal do Oeste do Pará, Brasil
  • Michelle Midori Sena Fugimura Universidade Federal do Oeste do Pará , Brasil
  • Luciano Jensen Vaz Universidade Federal do Oeste do Pará, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.37002/biodiversidadebrasileira.v12i5.1817

Keywords:

Fish farming, family production, fish

Abstract

Brazil is considered one of the countries with the greatest potential for aquaculture, mainly due to the favorable tropical climate and good water availability, with areas favorable to the construction of ponds, dams, and installation of cages. The objective of this work was to characterize the fish farming carried out in the Anã community Tapajós-Arapiuns Extractive Reserve, identifying positive and negative points of this production. Interviews were carried out assisted by semi-structured forms. The survey revealed that fish farming is a secondary activity in obtaining income for all 14 respondents, whose ages ranged between 25 and 65 years; 64% of them have completed high school and most are female. The activity generates food, income and assists in community tourism. The main difficulty presented is the high cost of the feed, and to solve this problem, the manufacture of the feed itself would be the only alternative, enabling the expansion of the activity. Besides the high cost of commercial feed, difficulties related to animal management and water quality were also identified, for which solutions must be sought. 

References

Anselmo AAS. Resíduos de frutos amazônicos como ingredientes alternativos em rações extrusadas para juvenis de Tambaqui, Colossoma macropomum. 2008. Dissertação (Mestrado em Biologia Tropical e Recursos Naturais). Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia/Universidade Federal do Amazonas. 45p.

Barroso RM, Pedroza Filho MX. Estratégias de Inclusão Produtiva para Pequenos Piscicultores. 2014. Documentos 08. Embrapa Pesca e Aquicultura/ Palmas. Relatório Técnico. 48 p.

Boscolo WR, Feiden A, Bittencourt F, Canzi C. Manual Técnico: Criação de pacu em tanque-rede para produção de carne mecanicamente separada (CMS). 2010. GEMAq/UNIOESTE/ITAIPU BINACIONAL. Relatório Técnico. 50p.

Brandão FR, Gomes LC, Chagas EC, Araujo LD. Densidade de estocagem de juvenis de tambaqui durante a recria em tanques-rede. Pesquisa agropecuária brasileira, 39(4): 357-362, 2004.

Cardoso ES, Rocha HMO, Furlan MC. A piscicultura no município de Santa Maria, RS. Ciência e Natura, 31(1): 131 - 140, 2009.

Castellani D, Barrella W. Caracterização da piscicultura na região do Vale do Ribeira – SP. Ciência e agrotecnologia, 29(1): 168-176, 2005.

Conolly PC. 1997. Tanque-rede, porque, onde e como implantar, p. 1-10. In: VI Reunião Anual do Instituto de Pesca de Santos. Disponível em: <http://www.icmbio.gov.br/cepsul/images/stories/biblioteca/download/eventos_cientificos/reu_1997_tanque_rede.pdf>. Acesso em: 23 dezembro 2016.

Frasca-Scorvo CMD, Scorvo-Filho JD, Alves JMC. Manejo alimentar em tanque-rede. Pesquisa & Tecnologia, 10(2): 1-7, 2013.

IBGE (INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA). Censo Agropecuário 2006. Disponível em: <http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/51/agro_2006.pdf>. Acesso em: 10 janeiro 2017.

IBGE (INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA). 2010. Censo Demográfico: 2010. Disponível em: <http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/94/cd_2010_religiao_deficiencia.pdf>. Acesso em: 10 janeiro 2017.

ICMBio (INSTITUTO CHICO MENDES DE CONSERVAÇÃO DA BIODIVERSIDADE). 2008. Plano de Manejo da Reserva Extrativista Tapajós-Arapiuns. Disponível em: <http://www.icmbio.gov.br/portal/images/stories/imgs.../P_Manejo_TapArap_24nov08.pdf>. Acesso em: 10 janeiro 2017.

Kassam L, Subasinghe R, Phillips M. 2011. Aquaculture farmer organizations and cluster management: concepts and experiences. FAO. 90p. Disponível em: < http://www.fao.org/docrep/014/i2275e/i2275e.pdf>. Acesso em: 12 dezembro 2016.

Kubitza F. 1998. Qualidade da água na produção de peixes: parte 2. Disponível em: <http://www.escolasantaclara.com.br/files/207-panorama-da-aquicultura-qualidade-de-agua-parte.pdf>. Acesso em: 10 janeiro 2017.

Kubitza F. 2007. A versatilidade do sal na piscicultura. Disponível em: <http://www.recolast.com.br/piscicultura/artigos/uso_sal_piscicultura.pdf>. Acesso em 17 fevereiro de 2017.

Medeiros FC. Projeto socioprodutivo de manejo, produção e comercialização de peixes no Parque Aquícola Breu Branco III. Projeto básico. 2013. Relatório Técnico. 110p. Disponível em: <http://www.iicabr.iica.org.br/wp-content/uploads/2014/03/P-II-Francisco_Chagas.pdf>. Acesso em: 15 janeiro 2017.

Pestana D, Pie MR, Pilchowski RW. 2007. Organização e administração do setor para o desenvolvimento da aquicultura, p. 160-168. In: Ostrensky A, Borghetti JR, Soto D (orgs.). Estudo setorial para consolidação de uma aquicultura sustentável no Brasil. 313p.

Santos IAF, Sieber SS, Falcon DR. Piscicultura de base familiar como estratégia para o desenvolvimento rural: experiências no estado de Pernambuco. Revista Extensão Rural, 21(1): 9-26, 2014.

Silva FNL, et al. Alimentos alternativos da agricultura familiar como proposta em rações para Tambaqui (Colossoma macropomum Cuvier, 1818). Pubvet, 11(2): 103-112, 2017.

Silva JAM, Filho MP, Oliveira-Pereira MI. Frutos e sementes consumidos pelo Tambaqui, Colossoma macrompum (Cuvier, 1818) incorporados em rações: digestibilidade e velocidade de trânsito pelo trato gastrointestinal. Revista Brasileira Zootecnia, 32(6): 1815-1824, 2003.

Souza Filho J, Schappo CL, Tamassia STJ. Custo de produção de peixes de água doce. ICEPA/Epagri, 2003. 40 p.

Souza RA, Padua DMC, Oliveira RPC, Maia TCB. Análise econômica da criação de tambaqui em tanques-rede: estudo de caso em assentamento da reforma agrária. Custos e agronegócio on line, 10(1): 253-268, 2014.

Trombeta TD, Trombeta RD, Mattos BO. 2011. Cultivo de Tilápias em Tanques-Rede. IABS – Instituto Ambiental Brasil Sustentável/ Governo do Estado de Alagoas/ Seagri – Secretaria de Estado da Agricultura e Desenvolvimento Agrário. 51p.

Published

01/11/2022

Issue

Section

Manejo Comunitário de Recursos Naturais em Unidades de Conservação